1k8a9190 1

Oralkirurgi

Spesialist innen oral kirurgi og oral medisin 

Trondheim Tannlegesenter tilbyr spesialistbehandling til oralkirurg med solid faglig bakgrunn og lang erfaring fra sykehus (kjevekirurgisk avdeling). Vi tar imot pasienter både med og uten henvisninger for oralkirurgi og implantatkirurgi. Vi har oralkirurg til stede hver uke på klinikken, og tilbyr kort ventetid på behandling. 

Oralkirurgen har spesialistutdanning innen oral kirurgi og oral medisin. Oralkirurgen mottar vanligvis henvisninger fra allmenntannleger (både egne og eksterne), og utfører en rekke behandlinger, som: 

Alle våre tannleger og spesialist er medlem av Den Norske Tannlegeforening 

Vår spesialist er overtannlege og oralkirurg ved kjevekirurgisk avdeling på sykehuset, og vi har tannleger med spesialkompetanse innen lystgassbehandling og sedasjon. Dette, i kombinasjon med topp moderne og avansert tannmedisinsk utstyr, muliggjør tilnærmet smertefri tannbehandling hos oss.

Henvisning fra eksterne tannklinikker

Vi tar imot henvisninger fra tannleger og spesialister fra hele Norge. Ta kontakt med oss for henvisningsmetode, sammen finner vi en metode som er enklest og minst tidkrevende for deg som henviser. 

Er du pasient og vurderer å trekke visdomstennene? Ta kontakt så setter vi opp en rask og rimelig time til deg for å avdekke om de bør trekkes, om det er enkel trekking som kan gjennomføres av en allmenntannlege eller om det bør settes opp time til en oralkirurg for fjerning av tannen/tennene. 

Refusjon fra HELFO

For oralkirurgisk behandling dekkes deler av utgiftene av HELFO. Våre tannleger og oralkirurg har direkteoppgjør med HELFO som betyr det at du som pasient kun betaler egenandelen og resten av kravet for tannbehandlingen sender vi direkte til HELFO. Vi har også tannlege(r) med direkteoppgjør for HELFO-refusjon for implantatprotetikk. Du som pasient unngår dermed utlegg og søknadsarbeid/papirarbeid i forbindelse med refusjonskravet. 

Operasjon/kirurgisk fjerning av visdomstenner

– informasjon om prosedyre og behandlingsforløp

Normalt vil unge voksne få visdomstenner i 18-20års alderen, men de kan også komme senere. Visdomstenner er de siste tennene som bryter frem. Derfor blir disse tennene ofte inneklemt og hindret i å bryte frem på optimalt vis. Visdomstenner må derfor ofte fjernes fordi de ender opp som delvis frembrutt og inneklemt mot tannen foran. Problemene med visdomstenner skyldes som regel 

at kjeven er for liten i forhold til den totale plassen tennene krever. Visdomstenner er kjent for å kunne gi større eller mindre plager. Smerter eller ubehag med visdomstenner er en ganske vanlig tilstand for personer eldre enn 18-19 år. 

Kjevebeinet blir hardere med alderen, og tennene fester seg bedre og bedre. Det ideelle er derfor å fjerne visdomstenner før du fyller 25-30 år. 

Tannråte og betennelse 

I overkjeven ser vi gjerne at visdomstennene vokser i feilstilling ut mot kinnet, mens det i underkjeven ikke er uvanlig at visdomstennene vokser i feilstilling mot tannen foran og i noen tilfeller også gjør skade på denne tannen. I slike tilfeller med delvis frembrutte, feilstillede eller inneklemte visdomstenner er det svært vanlig at det oppstår tannråte (karies/hull i tann) og/eller betennelse i tannkjøttet. Dette skyldes at renholdet helt bakerst rundt visdomstenner blir svært utfordrende. Når visdomstenner med ugunstig frembruddsretning oppdages, anbefaler som regel tannlegen at visdomstannen fjernes før smertefulle problemer oppstår. Gjennom vanlig røntgen eller OPG-panoramarøntgen kan tannlegen avdekke om det kun er en enkel trekking som trengs for å fjerne visdomstannen eller om pasienten burde henvises til spesialist. Når tenner har anatomi eller beliggendhet som gjør det komplisert for vanlige tannleger fjerner spesialisten tannen ved en enkel tannoperasjon. 

Operasjonsprosedyrer:

Før operasjonen blir du bedt om å fylle ut et oppdatert helseskjema med dagens dato. Deretter får du informasjon om selve behandlingen, før du får rikelig med lokalbedøvelse i det aktuelle området. 

Operasjonen skal være smertefri, men du vil føle en del trykking og pressing når oralkirurgen arbeider med å fjerne tannen. Selve operasjonen er en steril prosedyre og det er strenge krav til steril oppdekking, tildekking og bekledning av personell, pasient og utstyr under operasjon. Dette innebærer at du som pasient blir vasket med kirurgisk huddesinfeksjonssprit rundt munn, hake og nese, og du vil få over deg et sterilt laken for å holde området som skal opereres fri for usterile soner. 

Fordi tannen ofte ligger helt eller delvis dekket av ben, må deler av tannkjøttet rundt visdomstannen løsnes og oralkirurgen må borre litt for å komme til/frigjøre tannen. 

Oralkirurgen må som regel fjerne litt overliggende ben, før vedkommende prøver å trekke ut tannen i sin helhet. Dersom tannen sitter godt fast, står vanskelig til, eller har vanskelige/dyptliggende røtter, må gjerne oralkirurgen dele opp tannen i mindre biter for å klare å få den ut. Som sagt skal operasjonen være smertefri, uavhengig om den trekkes i sin helhet eller deles opp, men du vil kjenne litt trykking og pressing i regionen man jobber med. Etter at tannen er ute, renses såret og oralkirurgen syr igjen med 2-6 sting. Stingene fjernes på en etterkontroll ca 10-14 dager etter operasjonen. 

Selve operasjonen varer omtrent 20-30 minutter, men det gis en del informasjon (muntlig og skriftlig) både før og etter behandlingen slik at du gjerne er inne hos oralkirurgen i 40-50 minutter. 

Komplikasjoner 

Ethvert kirurgisk inngrep har alltid en viss risiko for komplikasjoner. 

Det er som regel få og sjelden alvorlige komplikasjoner etter et slikt inngrep. 

Prosedyrer etter en tannoperasjon: 

Hvis du har fått en bomullkompress (bomullsbit) i munnen, fjernes denne etter 30 minutter. Dersom oralkirurgen har fjernet en tann i underkjeven kan han ha satt inn en bomullsremse/stoffbit med antibiotikasalve som stikker opp av operasjonssåret. Denne stoffbiten skal ligge i såret i 5-7 dager før du selv trekker den ut forsiktig fra såret. Etter operasjonen vil du bli satt opp til en etterkontroll med stingfjerning etter 10-14 dager. 

Ved tannoperasjoner er de vanligste komplikasjonene smerter, hevelser, blåmerker, etterblødninger og i sjeldne tilfeller infeksjon i operasjonssåret. 

For å redusere risikoen for dette anbefaler vi: